Žaga Pogorelc – storitve

Sušenje in termična obdelava lesa

Certifikat za opravljanje termične obdelave lesa.

Prevoz

Vršimo lasten prevoz hlodovine, rezanega lesa in lesene embalaže z zunanjimi izvajalci.

Les je eden od najpogosteje uporabljenih naravnih materialov, ki ga ljudje uporabljamo že tisočletja. Vendar pa ima les v naravni obliki nekaj pomanjkljivosti, kot so nizka odpornost na vlago in plesen ter slabšo trdnost. Zato se les pogosto suši in termično obdeluje, da se poveča njegova uporabnost in trpežnost.

Sušenje lesa je proces, pri katerem se iz lesa odstrani odvečna vlaga, da se zmanjša njegova vlažnost na primerne ravni. Postopek sušenja lesa lahko poteka na različne načine, odvisno od vrste lesa in namena, za katerega se les uporablja. Eden najbolj pogostih načinov sušenja lesa je naravno sušenje, pri katerem se les izpostavi zraku in soncu. Vendar pa lahko ta postopek traja dolgo časa, odvisno od vlažnosti in temperature okolice, zato se v industriji pogosto uporabljajo umetni načini sušenja lesa, kot je uporaba sušilnih komor.

Sušenje lesa ima številne prednosti, saj izboljša njegove lastnosti. Sušenje zmanjša vsebnost vlage v lesu, kar poveča njegovo trdnost in stabilnost ter zmanjša njegovo nagnjenost k pokanju in deformacijam. Poleg tega se zmanjša tudi teža lesa, kar olajša njegovo obdelavo in prevoz. Sušenje lesa je tudi pomemben korak pri izdelavi pohištva, saj lahko le sušen les zagotovi stabilno konstrukcijo in dolgo življenjsko dobo.

Termična obdelava lesa je postopek, pri katerem se les segreje na visoko temperaturo brez prisotnosti kisika. S tem se doseže sprememba strukture lesa, ki postane bolj odporen na vlago in škodljivce, poleg tega pa se tudi spremeni njegova barva. Termična obdelava lesa se uporablja predvsem za izdelavo zunanjega stavbnega pohištva, kjer so leseni deli izpostavljeni vremenskim vplivom.

Postopek termične obdelave lesa lahko poteka na različne načine, vendar se najpogosteje uporablja postopek termične modifikacije. Pri tem se les segreje na temperaturo med 160 in 220°C v zaprti komori, kjer se mu odvzame vlaga in se kemično spremeni njegova struktura. Les postane bolj odporen na vlago in škodljivce, hkrati pa se zmanjša tudi njegova nagnjenost.

Kontaktirajte nas

Pridobite našo ponudbo, obljubimo, da se bomo zelo potrudili.

Nudimo samo večje količine (nad ca. 10 m3) posameznih asortimanov, manjših količin izdelkov različnih dimenzij žal ne moremo zagotoviti. Hvala za razumevanje.